Nieuwsbrief augustus 2018

Over oorlog, gevluchte liefde en de innerlijke weg

Oogsttijd
De nieuwsbrief heeft deze keer even op zich laten wachten. Enkele weken geleden was ik er al aan begonnen en eigenlijk wilde ik hem voor de zomervakantie de deur uit doen. Maar blijkbaar was er iets nog niet rijp. Ik heb mezelf, met veel innerlijk geworstel, de tijd gegund om het uit te stellen. En nu, ben ik er klaar voor. 

Augustus is de maand van het oogsten en waar ik het over wil hebben is: ‘in het licht gaan staan’. Wat die twee met elkaar te maken hebben, dat is, in essentie, waar deze nieuwsbrief over gaat, alhoewel de titel misschien iets anders doet vermoeden. 

Oogsten
De zomervakantie is voor mij altijd weer een moment om het afgelopen (school)jaar te evalueren. En nu het inmiddels augustus is, voelt het als oogsten van wat er dit jaar tot bloei is gekomen van waar ik aan gewerkt heb, met andere woorden: oogsten van wat ik gezaaid heb.

En iets dat dit jaar in mijn leven naar het licht groeide is het volgende. Ik heb dit jaar veel gerommeld in mijn kast. Dit is misschien een beetje raar om te vertellen, maar ik kan moeilijk dingen weggooien. Ik bewaar aantekeningen en andere herinneringen, papiertjes met kriebels erop en folders waarvan ik denk dat ze mij nog eens kunnen inspireren. (Maar er zijn ook dingen waarvan ik me soms afvraag waarom ik ze bewaar, zoals stapels kassabonnetjes…). En wanneer ik dan weer eens ga opruimen dan kom ik dat allemaal weer tegen met alle herinneringen en gevoelens die daarbij horen. 

Gedicht
Zo kwam ik vorig jaar een mapje tegen met aantekeningen en herinneringen aan de opleiding Professionele Begeleiding die ik enkele jaren geleden volgde (Phoenix Opleidingen). Een van de dingen was een gedicht. Het was geschreven door een van mijn opleiders. Aan het eind van de opleiding had hij voor iedere cursist een gedicht gemaakt. En zo ook een voor mij. Ik weet het nog goed: de dag van het afscheid. We zaten in kleine groepjes bijeen en hij deelde aan iedereen een gedicht uit. Gedichten over hoe hij iedereen ervaren had tijdens de opleiding. Want naast dat je leert om anderen te begeleiden, is een groot deel van de opleiding gericht op het aangaan van je eigen innerlijke processen, over waar je tegenaan loopt in het leven, waar je innerlijk mee worstelt. In dat groepje mochten we het gedicht hardop voorlezen. En toen kreeg ik mijn gedicht. 

Oorlog en gevluchte liefde
Ik was erg benieuwd naar wat mijn begeleider over mij geschreven had. Ik begon hoopvol voor te lezen. En na een paar zinnen dacht ik: ‘Oké, waar gaat dit over? Dit klopt niet’. Ik begon langzamer te lezen. ‘Dit gaat toch niet over mij? Hoezo?’, dacht ik tijdens het voorlezen. ‘Waar heeft hij het over? Wat heeft hij gezien van mij? Gaat dit echt over mij?’ Ik weet nog dat ik dacht: ‘Hoe lang duurt dit gedicht? Het wordt alleen maar erger. Is er nog iets positiefs aan mij te ontdekken? Is het echt zó erg met mij gesteld? Is het oorlog in mij? Nee toch? Mijn liefde is toch niet gevlucht? Over die oorlog, dat gaat vast over mijn vader’, dacht ik nog tijdens het voorlezen. ‘Hij heeft de oorlog als klein jongetje meegemaakt. Misschien dat mijn begeleider dát heeft gezien’. Tijdens het voorlezen probeerde ik mijzelf voor te houden dat het over mijn vader ging. Ik wist niet wat ik ermee aanmoest. Met toch wel enige schaamte las ik de regels voor. Tot aan het einde. En toen werd het ineens liefdevol. Merkte ik, dat mijn begeleider mij alle liefde van de wereld gunde. Ik voelde mij ontredderd om wie ik werkelijk was. Ik weet nog dat ik mijn begeleider verbouwereerd aankeek. Ondanks mijn ontreddering voelde ik mij gezien. In al mijn vechten, om te dealen met mijn innerlijke pijn, de draak, die de kop op steekt wanneer ik mij niet gehoord of gezien voel. Een vuurspuwende, allesverwoestende draak in mij. Het voelde als naaktheid over wie ik werkelijk ben.

In de kast
Toen ik het gedicht vorig jaar zomer tegenkwam in mijn kast dacht ik: ‘Ik ga het nu toch maar eens weggooien. Dit ben ik niet meer, die draak is inmiddels wel getemd.’ Maar ergens twijfelde ik. Was dat echt waar wat ik dacht? Ik voelde eigenlijk nog steeds vertwijfeling en ook enige irritatie en frustratie over het gedicht. Blijkbaar was ik er nog niet klaar mee, en de draak in mij ook niet. Misschien was het toch goed om het gedicht te bewaren. Wie weet brengt het me later opnieuw een inzicht dacht ik nog. En ik stopte het terug. Terug in de kast.

Uit de kast en weer in de kast
Een paar maanden later kreeg ik een mail. Het was een mail van mijn begeleider destijds. Ik was verbaasd. Hij mailde mij dat hij een gedichtenbundel wilde uitgeven. Eén van die gedichten was het gedicht aan mij. Hij vroeg of hij mijn naam bij het gedicht erbij mocht vermelden. Ik was overrompeld. Nu, jaren later: om mijn gedicht aan de wereld te laten zien, over de worsteling met mijn innerlijke pijn, mijn vuurspuwende draak, wanneer ik me niet geliefd voel. Begin dit jaar verscheen de dichtbundel. Ik vond het behoorlijk spannend. Ergens voelde ik vreugde over het verschijnen van mijn gedicht in de dichtbundel. Maar ik durfde het uiteindelijk toch niet aan de buitenwereld te laten zien. Ik kocht het boek, las de gedichten en stopte het, je raad het al: in mijn kast.

Uit de kast: mijn innerlijke weg
En dan nu, ja, eindelijk durf ik het aan. Het gedicht, geschreven door mijn opleider: Herman Cools. De man die de worsteling met mijn innerlijke pijn zag. Die mij de boodschap meegaf om mijn innerlijke draak in de ogen te kijken, te omarmen. Die mij leerde vertrouwen te hebben dat ik word opgevangen wanneer ik eindelijk de stap neem om in het diepe te spingen. En inmiddels, weer wat jaartjes en trainingen later, durf ik er steeds meer op te vertrouwen. Dat wat ik doe goed is. Dat ik mijn eigen weg mag gaan en soms in het diepe heb te springen. In mijn eigen tempo. Dit is mijn weg. Ook mijn weg is er een van liefde, ook al doet het gedicht anders vermoeden. 

Uiteindelijk maakt het niet uit welke weg je kiest, want de weg kiest jou. Een deel van mijn weg gaat over de strijd met mijn innerlijke pijn. Pijn die ieder mens in zich draagt en van waaruit wij de wereld vaak ervaren en zien. Pijn die teruggaat naar overlevingsstrategieën uit je vroege baby/kindertijd, en soms zelfs nog uit de tijd daarvóór. Over wat jij tegenkwam in jouw leven, wat pijn deed, en waar je toen niet wist hoe ermee om te gaan omdat het teveel pijn deed. Alsof je het niet zou overleven als je deze pijn werkelijk zou gaan voelen.

En die pijn, die pure, rauwe pijn, die mag gezien worden. Die mag nu in het licht staan. Verwarmd worden en omarmd worden, door mij. Ik wil mijzelf laten zien, als heel mens, aan jou. Want in het omarmen van mijn eigen pijn, kan ik liefdevol contact maken met mijzelf. Kan ik eerlijk zijn over wie ik werkelijk ben. Kan ik voelen dat ik liefde ben. En dat er ook een draak in mij huist, die omarmd wil worden, met liefde, door mij. Want wanneer ik mijn eigen innerlijke draak weet te omarmen dan kan ik vanuit mijn donkere kant weer in het licht gaan staan. En van daaruit weer liefdevol contact maken met anderen. Want werkelijk contact ontstaat daar waar pijn en liefde elkaar ontmoeten.

Het gedicht: ‘Wapenstilstand’ – door Herman Cools
Met toestemming van Herman: hier zijn eerlijke en liefdevolle gedicht aan mij, in de dichtbundel: ‘Opnieuw vriend leren worden van de wind’. Vanuit mijn hart, en ik heb er niet veel woorden voor: dankjewel Herman. ♥️

 

Nieuwe naam: Molei Coaching
En vanuit dit alles waar ik aan gewerkt heb, van wat er ooit door mij gezaaid is, daarvan voel ik dat ik nu, jaren later, de vruchten mag plukken. Met een mooi gedicht over innerlijke strijd, innerlijke pijn en het verlangen naar heelwording van mijzelf. En doordat dit gedicht het licht mocht zien, ben ik me nog meer bewust geworden van waar mijn verlangen ligt. Waardoor ik in beweging ben gekomen om mijn droom verder te realiseren. En ik hierdoor steeds meer mensen ontmoet, die mij daarin steunen en ook mensen die hiervan willen leren. En dat is ongelooflijk mooi.

Ik heb dan ook een naam gekozen voor mijn praktijk die ontstaan is na het overlijden van mijn oom Lei en die eer doet aan waar ik met mijn praktijk voor staat: en dat is mensen begeleiden op het gebied van innerlijke pijn, rouw en verlies. Over heelwording van jezelf. De mooie en minder mooie kanten van jezelf leren zien, en jezelf daarin durven laten zien, met alles wat er is. Uit liefde voor jezelf.

En hier is mijn nieuwe logo, zoals sommigen al op Facebook hebben kunnen zien. Ik ben er heel erg blij mee! De nieuwe website is, helaas, helaas, nog niet klaar: nog even wachten dus, hopelijk begin september…

Praktijkruimte & individuele coaching
En dan is er nog meer nieuws! Naast het aanbod & de activiteiten die nu bekend zijn, en die hieronder vermeld staan, heb ik vanaf 1 oktober de beschikking over een eigen praktijkruimte op de Wittevrouwenkade in Utrecht, waar je welkom bent voor individuele coaching. Informatie of aanmelden kan nu nog via de website www.moniquesmitsmans.nl of mail naar info@moleicoaching.nl of bel 06-27007550.

———-

Aanbod en activiteiten najaar 2018

Verdiepingstraject ‘De Innerlijke Weg’
Met enige trots kan ik vanuit de oogst van dit jaar aankondigen dat in het najaar het verdiepingstraject ‘De Innerlijke Weg’ van start gaat. Inmiddels zijn er al een aantal aanmeldingen en daar ben ik heel erg blij mee. Begin september zal mijn nieuwe website online zijn waarop meer informatie te vinden zal zijn. In het kort: 5 hele dagen waarin we gaan verdiepen, ontspannen, genieten, mediteren, dansen, zingen en ons bewust worden van onze verlangens, leren over onze emoties en wat ons tegenhoudt onze verlangens te gaan leven. En ons verbinden met de liefde, vreugde en overvloed die in ons allen aanwezig is.

De data van het verdiepingstraject zijn: vr. 21 sept 2018, vr. 12 okt 2018, zo. 11 nov 2018, vr 1 feb 2019 en vr. 29 mrt 2019.
De kosten bedragen €525,- (incl. btw) (voor bedrijven ex. btw), incl. een individueel coachgesprek.
De locatie is een inspirerende plek: het mooie Hof van Barlo in Groenekan (nabij Utrecht). Een prachtige plek om te verdiepen, tot rust te komen en helemaal jezelf te zijn.
Aanmelden voor dit traject kan nu al via mail (info@moleicoaching.nl) of bel 06-27007550 en vanaf begin september ook via mijn website (www.moleicoaching.nl).

Dans, ontspan en geniet! – Workshop
Op di. 21 aug. van 10.30 – 12.00 uur geef ik een workshop ‘Dans, ontspan en geniet’ tijdens het Zomerprogramma van MENS De Bilt, en kun je op een laagdrempelige manier kennis maken met vrije dansexpressie (zie: Activiteiten Zomerprogramma MENS De Bilt), met als ingrediënten, hoe kan het ook anders: dans, ontspanning & plezier!

Aanmelding
Servicecentrum De Bilt: 030-7440595, servicecentrumdebilt@mensdebilt.nl
maar het mag ook rechtstreeks via mij.
Kosten: €4,50.
Geef je op en doe gezellig mee! 🙂

Workshop ‘Veerkracht en Vitaliteit’ – voor mantelzorgers
Op do. 27 sept. van 10.00-12.30 uur, geef ik voor mantelzorgers (en dus ook voor ouders van zorgintensieve kinderen) een workshop ‘Veerkracht en Vitaliteit’. Meer informatie in deze folder: Agenda Mantelzorg MENS De Bilt. Voor werkende mantelzorgers is deze workshop bij voldoende belangstelling ook op di. 16 okt. van 19.30-21.30 uur.

Aanmelding gaat via Steunpunt Mantelzorg De Bilt: 030-7271556 / 06-13071129 / 06-16706934, mantelzorg@mensdebilt.nl).

Ouders Lokaal De Bilt
In het najaar geef ik weer een aantal workshops voor Ouders Lokaal De Bilt, een initiatief van het Centrum voor Jeugd en Gezin in De Bilt, voor en door ouders.

Hou hiervoor de de website van Ouders Lokaal De Bilt in de gaten of schrijf je in voor mijn nieuwsbrief, dan blijf je op de hoogte van mijn activiteiten.

Marktdag De Bilt
Op zaterdag 8 september 2018 sta ik op de Marktdag in De Bilt met een kraam. Je kunt mij dan live spreken en informatie krijgen over de verschillende activiteiten die ik organiseer. Kom gezellig langs!

Inspirerende workshop op jouw school of bij jouw (zorg)instelling/organisatie?
Wil je graag een inspirerende workshop op jouw locatie? Je kunt kiezen uit een van de volgende workshops (andere thema’s zijn bespreekbaar):

  • Ik ben boos!Over omgaan met boosheid van je kind.
  • Vitaliteit en Veerkracht Over aandachtsvolte bewustwording in een druk leven.
  • En toen werd alles anders… – Over liefdevol Zijn en persoonlijke groei / omgaan met rouw en verlieservaringen

Aanmelden nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van mijn activiteiten? Op mijn website kun je je: aanmelden voor de nieuwsbrief.

Met liefdevolle groet,
Monique ?